Kuće se prodaju i za 2.000 evra

06.08.2012. 11:29
Autor: Kurir

U unutrašnjosti Srbije cene nekretnina drastično pale, piše "Kurir".

Seoske kuće s malo zemlje po Srbiji mogu se kupiti za nekoliko hiljada evra, što je cena, na primer, jedne kožne garniture ili spavaće sobe. Pristojna i jeftina seoska gazdinstva mogu se pazariti u Banatu, ali i u svim delovima centralne Srbije.

Dragan Rabatić, direktor prodaje novosadske agencije za nekretnine „Solis“, kaže da je nedavno negde pročitao da celo selo može da se kupi za 100.000 evra. On kaže da za nekoliko hiljada evra može da se kupi kuća sa okućnicom, što znači i još jutro zemlje ili oko 3.000-5.000 kvadrata.

Najviše ljudi se, kaže Rabatić, iseljava iz Banata, gde ostaju prazne kuće, a cene padaju što se ide dalje od gradova. On ističe da je reč o nasleđenim kućama, a naslednici nemaju nameru da se vrate, pa hoće da ih prodaju po svaku cenu, piše "Kurir".

- Možda nije loš predlog da neko ko se bavi domovima za stare kupi selo i tu smesti penzionerski dom. Oni bi mogli da prodaju svoje kuće u gradu i odu na selo, gde je mirnije i zdravije - savetuje Rabatić.

Slično je i u centralnoj Srbiji, na jugu, istoku. Miroljub Pešić iz aleksinačke agencije „Pešić i sin“ kaže da ima kuća za dve, tri hiljade evra.

- Čak i za nekoliko stotina evra, recimo 400 evra, možete dobiti kuću sa okućnicom u selu Golešnica podno Jastrepca. Neki su ih kupovali da bi sadili voće, a nedavno su se za njih raspitivali neki Beograđani - priča Pešić.

Cene stalno padaju, dodaje. Pre neki dan vlasnik je snizio cenu sa osam na pet hiljada evra.

- Srbija je na rasprodaji - okolina Sokobanje, Aleksinca... Plodna moravska zemlja je 15 do 40 evra po aru. Hektar sa omanjom kućom je 6.000 evra. Čovek nudi dve kuće sa četiri hektara, šumom, pratećim objektima za 18.000 evra, a samo šumu čovek da poseče dobiće sedam-osam hiljada evra - kaže Pešić.

Cenovnik nameštaja i kuća

nameštena spavaća soba 2.500 evra
kuća u Banatu 2.000 evra
kožna garnitura 2.000 evra
ugaona garnitura 1.000 evra
kuća podno Jastrepca 400 evra