CG: Cene stanova pašće 15 odsto?

15.09.2014. 12:43
Autor: BIZNIS-PLUS.COM

Vlada CG ukida naknadu koja će, kako se najavljuje, smanjiti prodajnu cene stambenih i poslovnih objekata za 15 odsto, ali i povećati porez za nekretnine.

Predstavnici crnogorskih građevinskih kompanija tražiće da budu uključeni u predstojeće pregovore ministarstava finansija i uređenja prostora sa čelnicima opština u vezi sa namerom Vlade da ukine naknadu za komunalno opremanje građevinskog zemljišta.

Ukidanje ove naknade značilo bi smanjenje prodajne cene stambenih i poslovnih objekata prema procenama i za 15 odsto, ali i povećanje poreza za nekretnine koji bi opštinama trebalo da zameni ovaj prihod. Opštine se za sada protive ovoj nameri jer im je i do četiri puta manji prihod od poreza na nekretnine nego od ove naknade. To se odnosi na opštine na primorju i Podgoricu čija rukovodstvo, prema informacijama Vijesti potežu i stranačke veze kako bi Vlada odustala od ove namere ili je odložila za nekoliko godina.

Vlada je krajem prošle godine usvojila zaključak kojim se prihvata preporuka Evropske komisije o ukidanju ove naknade od 2016. godine. Opštine su već morale da počnu postepeno da se prilagođavaju, ali je Upravni odbor Zajednica opština, kojeg čine gradonačelnici, odbio taj predlog.