Kupuješ stan - proveri investitora

02.12.2014. 11:58
Autor: RTS

Gradska uprava Beograda uvešće telefonski broj, čijim pozivom će kupci stanova moći da provere da li su investitori platili dažbine gradu.

To je za RTS najavio gradski menadžer Goran Vesić, koji je kazao da će u narednih nekoliko dana biti objavlje broj telefona putem kojeg će svi zainteresobani kupci stanova moći da provere da li su investitori od kojih žele da kupe stan izmirili obaveze i dugovanja, pre svega za gradsko građevinsko zemljište.

Vesić je to naveo u kontekstu problema potraživanja za gradsko građevinsko zemljište, koje iznosi oko 25 milijardi dinara.

Od toga 11 milijardi duguju firme u stečaju, oko 3,5 milijardi firme koje su ušle u reprogram sa građevinskim zemljištem i da više od 11 milijardi duguju investitori, koji su počeli da grade ili su završili da grade, a nisu platili građevinsko zemljište, precizirao je Vesić.

"Poslali smo naše ekipe na lice mesta i snimili 970 i nešto lokacija i na tim lokacijama smo zatekli situaciju da je preko 90 odsto objekata završeno, da su mnoge zgrade već useljene, a da su pri tom ti investitori platili jednu ili dve rate, odnosno prestali sa plaćanjem i naprosto prevarili i grad i građane", rekao je Vesić.

Vesić je dodao da je zato pokrenuta akcija i upućen dopis svim tim firmama sa ponudom "da svoje obaveze plate na 36 meseci, što mislimo da je više nego fer i da u tom slučaju potpišu ugovor sa gradom, ali da stave kao garanciju hipoteku ili bankarsku garanciju".