Dorćol dobija 3.500 novih stanova

26.12.2014. 12:32
Autor: Tekst: Novosti; Foto: freeimages.com

Stari deo Dorćola između Tadeuša Košćuškog, Cara Dušana, Francuske i pruge dobiće više od 10.000 novih žitelja.

Za njih, osim gradnje stanova, predviđeni su i šetalište i biciklistička staza u Dunavskoj. Najmlađi će dobiti „ganc“ vrtić, a deca i osobe ometene u razvoju - dnevni centar.

Na ovom prostoru planira se gradnja 3.661 stana za oko 10.618 ljudi, među kojima će biti oko 1.000 dece koja će imati priliku da se zabavljaju i na budućem renoviranom igralištu Pančićevog parka koji će biti ograđen i sa sistemom za navodnjavanje.

Neće se zanemariti ni postojeći „kameni“ stanari. Naime, izgled Krsmanovićevog kupatila koji datira iz tridesetih godina 20. veka oplemeniće zelenilo, staze i prilazi. S druge strane, Crkva Svetog Aleksandra Nevskog dobiće pomoćne objekte, dok će se zdanje Muzeja nauke i tehnike „proširiti“.

Ovaj kultni deo Beograda dobiće i vatrogasnu i trafostanicu, gradsku pumpu i poslovne objekte.

Mada je rano govoriti kada će početi prvi radovi, najavljeno je da će, zbog svog kulturno-istorijskog značaja, ovaj deo Beograda prvo biti temeljno arheološki ispitan, a zaštićenim spomenicima kulture neće biti narušen prepoznatljiv izgled.

Ukupno dve javne garaže imaće kapacitet od 1.350 mesta za vozila. U prvu dvospratnu sa podzemnim nivoom površine oko 2.400 kvadrata glavni pristup biće iz Mike Alasa, a rezervni iz Dubrovačke. Veća šestospratna imaće oko 4.300 kvadrata, a ulaz će biti iz Pančićeve ulice.