Kako da izaberete klima uređaj za vaš dom?

14.05.2015. 15:34
Autor:

Ako ste odlučili da investirate u klima uređaj, sigurno ste u nedoumici kako izabrati najbolje u ponudi mnoštva modela.

Koji sistem izabrati?

Mobilni klima uređaji: Jednostavni i praktični mobilni klima uređaji ne zahtevaju montažu, praktični su zbog svoje mobilnosti pa ih po potrebi možete preseliti ili ukloniti kada vam više ne trebaju. Najčešće se mogu kupiti po vrlo prihvatljivim cenama, ali morate računati na to da im je osim uključenja u struju, potrebno osigurati smeštaj vanjskog creva za odvod toplog vazduha. Ovi uređaji po pravilu su niže energetske klase, rashladni učinak im je 2.5 kW, a rashlađuju do 20m2 prostora.

Split sistemi: Split klima uređaji sastoje se od odvojenih jedinica, unutrašnje koja se montira na zid prostorije, i vanjske koja se montira na spoljni zid i služi za izbacivanje topline. Jedinice su međusobno spojene plinskim i električnim instalacijama. Split sistemi uglavnom imaju i mogućnost grenja prostorije i visoke su energetske efikasnosti. Unutar split ssistema razlikuju se dva osnovna tipa uređaja: single (mono) split i multi split sistem.

Single split sistemi su najprodavaniji tipovi klima uređaja, dolaze sa rasponom snage grejanja i hlađenja između 2.1 i 14 kW, a na tržištu možete naći dve verzije tog sistemaa: fix speed sa konstantnim radom kompresora, na principu uključen/isključen i inverter koji ima promenjiv rad kompresora. Multi split sistem klima uređaja sastoji se od dve ili više unutrašnjih jedinica i jedne spoljne jedinice, a idealni su za hlađenje više prostorija odjednom. Raspon snage grejanja i hlađenja je između 4,0 do 18 kW. Uvek su inverterske konstrukcije i najbolji su izbor kod gradnje, renoviranja i adaptacija kada se unutrašnje instalacije mogu izvesti nevidljivo – pod malterom.

Bitno je znati da se osim razlike u sistemima, klime razlikuju i po tipu unutrašnje jedinice. Najčešće se koriste zidne jedinice, ali mogu se pronaći i kanalne jedinice koje su podesne za skrivenu ugradnju; potom kasetne unutrašnje jedinice koje su ppodesne za ugradnju u spušteni plafon; zatim podno-plafonske unutrašnje jedinice koje se ugrađuju na pod ili plafon i imaju jak domet klimatizovanog vauduha i ujedno su najravnomernije u distribuciji vazuduha.

Da li je veličina bitna?

Veličina je zaista bitna kada se radi o izoboru klima uređaja, tako da je potrebno izabrati jedinicu čija snaga hlađenja odgovara veličini prostorije kojoj je namenjena. Premala jedinica neće biti u mogućnosti efikasno da rashladi prostoriju, dok će ona prevelika imati učestale intervale paljenja i gašenja i na taj način će rasipati energiju, a smanjiće se i efikasnost jedinice kod odvlaživanja prostorije.

Raspon veličine, odnosno snage klima uređaja najjednostavnije možete izračunati tako da broj kvadratnih metara koje želite klimatizovati podelite sa deset. Osim toga, svakako treba uzeti u obzir i druge parametre kao što su: toplotne izolacije stana ili kuće, položaja prostorije (sever-jug), broj i kvalitet staklenih površina u prostoriji, broj električnih uređaja u prostoriji i na kraju broj osoba koji se koristi klimatizovanim prostorima. Sve to čini razliku kod izbora veličine i snage klima uređaja.

Šta treba znati o filterima?

Osnovna funkcija koju klima uređaj mora zadovoljiti jeste hlađenje i filtracija vazduha, pri čemu broj i vrsta filtera koje pojedini uređaji imaju zavisi od modela i proizvođača. Postoje filteri protiv nečistoće koji prečišćavaju vazduh od polena, prašine i drugih zagađivača, elektrostatički filteri koji prečišćavaju vazduh od sitnih čestica i npr. dima, i filteri za osvežavanje prostorija čija je uloga u eliminaciji neugodnih mirisa iz klimatizovane prostorije.

Pojedini tipovi klima uređaja imaju u sebi i jonizatore koji neutrališu negativne uticaje magnetskog i električnog zračenja, a istovremeno prečišćavaju vazduh i aktiviraju kiseonik i time stvaraju zdraviju i ugodniju okolinu.

Energetski efikasne klime smanjuju račun za struju

Klima uređaji po pravilu odlikuje velika potrošnja električne energije pa treba paziti na energetsku efikasnost pojedinog modela.

Energetska efikasnost se meri omerom utrošene električne energije i dobijenog učinka, a svaki model klima uređaja nosi EER oznaku koja označava odnos utrošene energije i dobijenog rashladnog učinka, zatim COP oznaku koja označava odnos utrošene energije i dobijenog grejnog učinka. Što je EER/COP veći, veća je i energetska efikasnost, što znači da dobijate više rashladne/ogrevne energije za 1kW/h uložene električne energije.

Visoku energetsku efikasnost imaju inverter klime sa promenjivim radom kompresora čime se dolazi do uštede i do 40% u odnosu na neinverterske tradicionalne modele i time i manjeg opterećenja električne instalacije.

Ako hoćete da vašem uređaju osigurate dugo i efikasno trajanje, trebate da vodite računa i o ovim stvarima:

- montažu klima uređaja prepustite stručnjacima i po preporuci instalatera postavite ga u neutralnom uglu prostorije odakle će efekt strujanja vazduha biti najveći, a važno je i da hladan vazduh na duva direktno u deo prostorije koji se koristite često i gde se stalno zadržavate, kao što je radni sto ili dvosed pred televizorom.

- maksimalna preporučena razlika u spoljašnoj i unutrašnjoj temperaturi je 6 ºC. Veće razlike u temperaturi mogu da dovedu do ozbiljnih zdravstvenih posledica, a svakako nepotrebno povećavaju potrošnju električne energije.

- redovno servisirajte klima uređaj i redovno čistite i menjate filtere.

Foto: Naypong/freedigitalphotos.net
Priredio: Ognjen Pletikapa
Izvor: Danas.net.hr