Novi zakon o stanovanju: Porez povećava kiriju

29.01.2016. 12:35
Autor:

Novim Zakonom o stanovanju država dobija bazu stanova koji se izdaju, što će dovesti do masovnije naplate poreza na kiriju, a nije isključeno ni povećanje kirije.

Zakon o stanovanju i održavanju zgrada koji je po hitnom postupku ušao u skupštinsku proceduru predviđa mogućnost uvođenja profesionalnih upravnika za zgrade sa 30 i više stanova, koji će dobijati licencu od Privredne komore Srbije. Oni će od vlasnika koji izdaju stanove zahtevati sve podatke o podstanarima, što će državi omogućiti da dobije detaljnu bazu iz koje će se tačno videti ko iznajmljuje stan i na kojoj adresi. To će doneti i mogućnost veće naplate poreza na kirije od 20 odsto koji danas plaća tek oko jedan odsto stanodavaca.

Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, u Srbiji ima 259.479 stanova koji se izdaju. Samo u Beogradu ih je 73.915. Ukoliko se uzme da je prosečna mesečna kirija 200 evra i da će najmanje 100.000 stanova imati profesionalnog upravnika, to znači da bi država svakog meseca na ime poreza od izdavanja stanova mogla da profitira tačno četiri miliona evra.

Priča o rođacima u stanu neće proći

Zastupni Udruženja podstanara Mirko Mirković kaže da stanodavci neće moći da se izvlače na priču da su im u stanu rođaci kako bi izbegli plaćanje poreza.

- Poreznici nisu naivni. Lako je i proveriti priču o srodnicima jer su podstanari danas najčešće studenti iz različitih gradova - kaže Mirković.

- Tek nekoliko hiljada stanodavaca je dosada plaćalo porez na kiriju. Problem je i što nijedna insitucija u državi nije imala bazu stanodavaca. Sada bi to možda moglo da se promeni, a stanodavci bi veće troškove mogli da prevale na podstanare. Porez od 20 odsto tako bi, recimo, kiriju od 200 evra mogao da poveća za 40 evra - kaže jedan od stanodavaca koji se ovom problematikom bavi poslednjih nekoliko godina.

S druge strane, Mirko Mirković, advokat i zastupnik Udruženja podstanara kaže da bi masovnija naplata poreza teško mogla da se prevali na kirije jer podstanari nemaju novca.

- U slučaju povećanja kirije, podstanari bi počeli da se sele u druge jeftinije stanove - ocenio je Mirković. 

Foto: franky242/freedigitalphotos.net
Izvor: Blic