Ako želite da se skućite, kupite stan-odmah

10.11.2016. 12:10
Autor: PR

Ekonomisti i bankari već duže vreme dele isti savet- kupite stan i to sad!

Kupovina nekretnine nije laka odluka. Promenljive kamatne stope, nepouzdana bankarska obećanja, neizvesnost u otplati...sve to može da prati podizanje stambenog kredita.

Treba uzeti u obzir i mnogo različitih elemenata kao što su cene nekretnina na tržištu, lokacija, stara ili nova gradnja. Ipak, izgleda da je za građane koji još nemaju svoj krov nad glavom sada pravo vreme da uđu u kupovinu nekretnina ako imaju iole siguran posao.

Cene kvadrata u svim gradovima pale su od periferije do centra. Dobar je izbor nekretnina, a i kredita, može da se bira indeksirano u evrima ili u dinarima. Kamate su ispod pet odsto godišnje u oba slučaja. Takvi uslovi su još pre nekoliko godina bili pusti san.

Kod nas su stanovi bili najskuplji u periodu 2007–2008. godine, kvadrati su bili 10 do 20 odsto skuplji nego danas, a tada je uzeto najviše stambenih kredita. Do sada, više od sto hiljada građana u našoj zemlji je preuzelo ovu višedecenijsku obavezu. U toku ove godine zabeležen je porast apliciranja, a klijenti koji najčešće apliciraju nalaze se u tridesetim godinama.

Bankari često kažu da je prosečan period trajanja kredita oko 24 godine, a kada su sami stanovi u pitanju, kupci daju prednost novim stanovima i zbog poreskih olakšica i zbog činjenice da ti stanovi ne traže dodatnu adaptaciju. Stanovi u staroj gradnji su nešto povoljniji, ali najčešće traže dodatna ulaganja. Određene poreske olakšice postoje i za one koji po prvi put kupuju nekretninu koja pripada staroj gradnji ili prodavac nije u sistemu PDV, a to je umanjenje poreza na prenos apsolutnih prava, što takođe nije zanemariv trošak.

Kod uklapanja budžeta za kupovinu stana, čestu dilemu predstavlja i lokacija. Da li je bolje kupiti stan udaljen od centra, koji je zbog toga i jeftiniji, pa tako dobijamo više kvadrata ili „žrtvovati“ površinu zarad dobre lokacije?

Prema poslednjim podacima, cene stanova u Beogradu se kreću od 600-800 evra po kvadratu u prigradskim opštinama, do preko 2000 evra za kvadrat u strogom centru grada. Ako uzmemo u obzir ove vrednosti, za trosoban stan, koji odgovara potrebama tročlane ili četvoročlane porodice, treba izdvojiti oko 80.000 evra u gradskim opštinama. U Novom Sadu, na primer, cene novih stanova se kreću od 950 do 1.350 evra kvadrat. Jeftiniji su na periferiji oko Novog naselja, a skuplji bliže centru. Kod starih stanova cena je od 500 do 1.000 evra.

Krediti su najčešće polazna tačka u rešavanju stambenog pitanja i potrebno je pre svega dobro se informisati: kamata i period otplate, uslovi koje treba ispuniti da bi se dobio kredit i koje dodatne troškove iziskuje. Dok ne uđu u proceduru uzimanja kredita, građani najčešće ne znaju koja sve dokumenta treba da pripreme i da to troši značajno vreme. Dakle, pre uzimanja kredita, informišite se i o proceduri, koja često zna da bude dugotrajna i naoružajte strpljenjem koje će se na kraju svakako isplatiti, jer ćete postati vlasnik vašeg novog doma.

Međutim, ni to ne mora nužno da bude slučaj. Mnoge banke su prepoznale potrebe potencijalnih klijenata i trude se da poboljšaju uslove i olakšaju proceduru uzimanja kredita. U trenutnoj ponudi stambenih kredita na tržištu, izdvaja se Vojvođanska banka, po brzini i jednostavnosti procedure za dobijanje kredita. Po sistemu usluge „sve na jednom mestu“, ova banka sa velikim iskustvom u oblasti stambenog kreditiranja, obezbeđuje stručnu podršku građanima u prikupljanju i proveri dokumentacije za kredit preko svojih servisnih službi (pravna podrška, proceniteljska služba, mreža advokata) i većina potrebnih radnji se odvija u okviru banke uz minimalno angažovanje klijenta. Na ovaj način, klijent ne gubi previše vremena, a takođe, stručne službe proveravaju ispravnost dostavljene dokumentacije i na taj način pomažu klijentu da kupovina nepokretnosti bude pravno siguran posao bez ikakvih rizika i loših posledica.

Ono što je takođe bitno za kupce stanova jeste da ova banka daje predodobrenje stambenog kredita pre pronalaženja konkretne nekretnine, tako da već u samom startu znate sa kolikim iznosom kredita raspolažete. Isto tako, dozvoljava se i mogućnost uključivanja solidarnog dužnika radi podizanja kreditne sposobnosti.

Bilo da je reč o kupovini stana, izgradnji, adaptaciji ili pak refinasniranju postojećih stambenih kredita, ova banka nudi stambene kredite sa i bez osiguranja NKOSK, do iznosa od 200.000 evra, a period otplate može biti do 30 godina. Takođe, građani koji žele da podnesu zahtev za ovaj kredit, nisu u obavezi da imaju životno osiguranje, niti banka naplaćuje trošak održavanja kreditne partije.
Atraktivne kamatne stope na stambene kredite su ohrabrile mnoge u potrazi za kupovinom stana, pri tom, za stambene kredite skoro podjednako se odlučuju i muškarci i žene, a interesantan je i podatak da je prethodne godine najviše zainteresovanih bilo za minimalne kvadrature s jedne i luksuzne nekretnine s druge strane.
 

Ovde možete pronaći stambeni kredit kakav ste čekali:

- Stambeni krediti sa valutnom klauzulom bez osiguranja kod NKOSK
- Stambeni krediti sa valutnom klauzulom
- Stambeni krediti bez valutne klauzule

Foto: freedigitalphotos.net/cooldesign