Izolacija nam "izbije" iz džepova 2.000 €

06.10.2017. 16:36
Autor: B92

U Srbiji je sedamdesetih godina prošlog veka građen veliki broj stambenih objekata koji su neefikasni, nemaju izolaciju i koji troše ogromnu količinu energije.

Svakodnevno čujemo sugrađane kako se žale na hladne stanove, prozore koji ne dihtuju, vlagu. Loša izgradnja objekata, zastarele fasade i loša izolacija česta je slika koja se viđa u Srbiji. Osim što je grejanje stanova skupo, štetno je i za okolinu.

Jedan prosečan stan u Srbiji sa lošom izolacijom troši 12.000 kilovata struje godišnje ili oko 2000 evra. S druge strane, po razvijenim evropskim standardima i upotrebom obnovljivih izvora energije, novom tehnologijom gradnje, mogli bismo to da smanjimo i do 10 puta.

"Naši ljudi nemaju dovoljno para da ti isfinansiraju pa im je lakše da plaćaju više potrošnje energije nego da bruto daju novac za novu stolariju", kaže Goran Rajićić, menadžer stolarije.

Naša zemlja je napravila značajan iskorak u zadnjih pet godina, promenom i direktiva i zakona o energetskoj efikasnosti. Međutim, to nije donelo neku veliku promenu.

"Ja bih preporučila svima dobru termoizolaciju, zatim zamenu prozora koji moraju biti takvi da ne propuštaju spoljne uticaje. To je ono za početak čime moramo da se pozabavimo", kaže Jovanka Atanacković.

Novogradnje uglavnom imaju novu izolaciju, dok su starije zgrade loše opremljene. Dobrom izolacijom starijih gradnji se može uštedeti i do 40 odsto u odnosu na istrajalu stolariju.

Foto: Stuart Miles/freedigitalphotos.net 
Izvor: B92