Nema garsonjera u centru, 1.000 EUR za stan na dan

11.10.2017. 13:20
Autor: Večernje Novosti

Iznajmljivanje stana na dan postaje sve popularniji vid zakupa prostora u prestonici.

Glavni razlog tome su znatno viši kvalitet usluga nego u hostelima i drastično niže cene nego u hotelima.

U ponudi su jednosobni stanovi, ali i apartmani u širem ili užem centru grada. Cene se kreću od 30 evra po danu, a neki apartmani dostižu i 100 evra po noći, pišu Večernje novosti

Cenu diktiraju blizina centru grada, veličina stana, kao i opremljenost prostora. Bogata ponuda može se naći na internet-sajtovima, gde su, uz detaljan opis, postavljene i fotografije stanova.

“Goste možemo podeliti u tri potpuno različite kategorije”, priča Miloš P., jedan od agenata koji izdaju stanove na dan.

“Prva grupa su mlađi stranci koji su na proputovanju kroz Beograd. Drugu kategoriju čine oni koji traže stan blizu bolnica, i to su uglavnom ljudi iz unutrašnjosti Srbije, iz Crne Gore i Republike Srpske kojima se neko od bliže familije leči u Beogradu, zbog čega iznajmljuju stan na dan ili dva. Treća kategorija su ljubavnici”, objašnjava.

Za samo 40 evra može se iznajmiti stan u centru grada u blizini Trga republike, Kalemegdanske tvrđave i Skadarlije. U cenu iznajmljivanja stana površine 36 metara kvadratnih uračunati su i centralno grejanje, upotreba klima-uređaja, korišćenje posteljine i peškira. Za parking-mesto dodatno se doplaćuje od pet evra po danu. 

Samo nekoliko minuta hoda od centra, u Kosovskoj ulici može se naći smeštaj u dvosobnom stanu po ceni od 30 evra na dan. Stan poseduje opremljenu kuhinju s trepezarijom, dnevnu i spavaću sobu.

U širem centru grada, u ponudi su stanovi veće kvadrature, pa je samim tim i cena viša. Za trosoban stan na Vračaru neophodno je izdvojiti 50 evra po danu, ali je stambeni prostor opremljen tako da se u njega može smestiti i do sedam osoba. U cenu je uključen besplatan internet, obezbeđeni su čista posteljina i peškiri, ali i pegla i fen za kosu.

Za one sa dubljim džepom u ponudi su luksuzni apartmani, koji su, pored ekskluzivnog nameštaja, opremljeni i hidromasažnima kadama ili džakuzijem. Cena zavisi od udaljenosti od centra grada i kreće se od 60 do 80 evra po danu.

Početna cena za stan koji se iznajmljuje na dan opada ukoliko se boravak produži, ali i povećava ukoliko u stanu boravi više osoba.

Oni koji rentiraju nekretnine zadovoljno trljaju ruke.

“Garsonjere su najatraktivnije i one su uvek pune. Njih izdajemo po ceni od 30 do 35 evra. Skoro svakog dana ima nekoga u stanu, tako da u zbiru mesečno mogu da zaradim i hiljadu evra. Postoje trškovi održavanja i čišćenja, a često za goste imamo i neke poklone ukoliko ostaju više dana”, objašnjava Milica K., vlasnica jedne od agencija za izdavanje stanova.

Turistička organizacija Beograda beleži pozitivne brojke. Od januara do kraja juna u Beogradu je registrovano 993.718 noćenja, a ove godine očekuje se oko milion turista. Oni su uglavnom smešteni po prestoničkim hotelima. Smatra se da je u sivoj zoni ovaj broj dvaputp veći. Trend dolaska stranaca je pozitivan. Srpska prestonica atraktivna je za goste iz Turske, Hrvatske, BiH, Grčke, Nemačke, Slovenije, Izraela, Bugarske, Crne Gore i NR Kine. A mnogi oh njih bukiraju smeštaj u stanovima na dan koji se oglašavaju na internetu.

Biznis rentiranja stanova na dan cveta i u Novom Sadu, Nišu i Kragujevcu. U Srpskoj Atini najveći broj turista boravi preko leta, za vreme "Egzita", kada je nemoguće pronaći slobodan krevet. 

Foto: dfrsce/freedigitalphotos.net
Izvor: B92.net/Biz