Zamena prozora košta sad i do 2.000 €

31.10.2017. 12:19
Autor:

Dotrajala stolarija, loša ili nikakva izolacija razlozi su što su troškovi zagrevanja domaćinstava u Srbiji viši nego što bi trebalo da budu.

Praktično, stanovi i kuće se greju, ali se velika količina toplotne energije rasipa jer umesto da ostane u prostoru koji se greje, odlazi na ulice pošto vrata i/ili prozori ne dihtuju kako treba, ili spoljni zidovi uopšte nisu izolovani.

Jasno je da bi se ulaganjem u zamenu prozora i vrata, kao i izolaciju spoljnih zidova, smanjili troškovi za grejanje i na taj način u novčaniku sačuvao novac za neke druge potrebe, ali su kućni budžeti građana Srbije do te mere tanki da mnogi za to novca nemaju. Naime, da bi se sve to uradilo, potrebno je uložiti mnogo para, čak i više od 2.000 evra, pa i pored toga što se to bez sumnje dugoročno isplati, gotovo da je izvesno da će se u Srbiji još dugo grejati ulice.

Sigurno je da su mnogi građani svesni tog problema, ali jednostavno nemaju dovoljno novaca da ulože u izolaciju ili promenu stolarije. Nažalost, nema ni povoljnih kredita za te namene, s dužim rokom plaćanja, manjim učešćem ili grejs-peroidom, a ni država nije široke ruke na tom planu. I tako ispada da su na dobitku oni koji trguju energentima, mada su realno na gubitku svi jer energenti nisu večni, a ni cena neće biti niža.

Ponuda savremene PVC stolarije je odlična, a kako kažu na mestima gde se prodaju ili prizvode prozori i vrata, interes kupaca postoji i iz godine u godinu raste. Razlog je u tome što se zamenom stolarije može uštedeti i do 30 odsto energenata pa onaj ko ima mogućnosti da uloži da bi dobio, to i čini. Ipak, takvih je daleko manje. Oni koji to sebi mogu da priušte, ali ne ođednom, to čine "na parče”.

Cene PVC stolarije razlikuje se u zavisnosti od proizvođača i prodavca, a i od izbora profila, komora, modela, zastakljenja... Tako je na jednom stovarištu građevinskog materijala za standardni petokomorni prozor s dvostrukim zastakljenjem potrebno 90 evra po kvadratnom metru. Ista cena po kvadratnom metru važi i za balkonska vrata pa računica kaže da bi za, recimo, četiri prozora trebalo, u najpovoljnijoj varijanti, oko 450 evra, dok za najskuplju treba platiti oko 1.400 evra, a kad se tome dodaju dvoja balkonska vrata za koja je potrebno od oko 200 evra pa naviše, zamena prozora i vrata u kući od oko 60 kvadratnih metara mogla bi koštati od oko 1.000 pa i do oko 2.000 evra. Olakšavajuća okolnost je to što je u cenu uračunata i montaža, a obezbeđena je garancija.

Cena stiropora zavisi od kvaliteta i gramaže, a najtraženiji je onaj od pet centimetara. Za stiropor je potrebno 44 dinara po centimetru, pa je kvadratni metar najtraženijeg 220 dinara, a za onaj debljine deset centimetra potrebno je 440 dinara. Međutim, to nije sve jer je potrebno kupiti i mrežicu, lepak i tiple. Kada se to sve stavi na papir, za izolaciju kuće od oko 60 kvadratnih metara, samo za kupovinu neophodnog meterijala bez angažmana radnika koji će taj posao, koji nije jeftin, uraditi, potrebno je oko 300 evra, što uz trošak radnika može narasti i do 1.000 evra.

Foto: Just2shutter/freedigitalphotos.net 
Izvor: B92.net/Biz