BG: Sve skuplji m2, preko reke "prešišao" 2.000€

13.12.2017. 09:57
Autor:

Nema dovoljno lokacija za gradilišta, nedostaju stanovi, novogradnja se kapariše u pretprodaji, a cena kvadrata skače.

Naš kolega Nenad Nešić istraživao je kako izgleda tržište nekretnina u Beogradu.

Nije samo na vodi, Beograd otvara kapije i na kopnu. I koliko god se činilo da je kapija previše, ubeđuju nas da ključeva u prestonici nikada nije previše. Naprotiv.

“Potpuno se promenila situacija od pre desetak godina, kada smo imali višak stambenog prostora. Sada imamo obrnutu. Čak tri puta manje stambenog prostora nego što treba ovom tržištu. Lokacija nema puno i vrlo veliki investitori hoće da zidaju a nemaju gde”, kaže stručnjak za nekretnine Kaća Lazarević.

Placevi za gradnju stanova u širem centru, ako se pronađu, ne prelaze u proseku 4 ara, dakle nekih 1.000 stambenih kvadrata. Sada je aktuelna tražnja za hektarima na kojima su nekada bile kasarne, fabrike....Tri kapije zajedno više od 12 hektara.

Novogradnja ja otišla za 10-20 odsto nego što je ranije slučaj, ali to je tražnja. Kvadrat na Lekinom brdu 1.800 evra a na Novom Beogradu prešišao 2.000.

Gradska vlast danas nije imala vremena da dâ svoju procenu toga ima li u Beogradu previše ili nedovoljno stambene gradnje i postoji li neki precizan urbanistički plan za to koliko i gde nam je kapija potrebno.

Foto: adamr/freedigitalphotos.net
Izvor: B92.net/Biz