Najveći stambeni kompleks s urbanim baštovanstvom u Evropi

07.10.2019. 10:00
Autor:

Zgrada wabe23 nudi svojim stanarima da se voćem i povrćem snabdevaju iz lokalnih izvora.

U 23. bečkom okrugu Liesing nedavno je proslavljeno useljenje 1.100 novih stanova. Najveća zanimljivost ovog kompleksa jeste koncept zajedničkog korišćenja spoljašnjeg prostora kao i težište na urbanom baštovanstvu.

Naime, svaka od pet stambenih zgrada svojim stanarima nudi mogućnost baštovanstva na povišenim ili normalnim gredicama smeštenim oko objekta ali i na krovu zgrade.

Sa brojnim lođama zgrade wabe23 postoji mogućnost uzgajanja začinskog bilja koje se potom može koristiti za spremanje hrane. U budućnosti, stanari će moći da sa zasađenih voćki beru jabuke, kajsije i druge voćke kao i da u zajedničkoj prostoriji prave džemove.

Time je novi bečki stambeni kompleks postao najveći evropski kompleks urbanog baštovanstva, pri čemu nije važna samo njegova zelena komponenta, nego i podsticanje interakcije među stanarima, piše H-Alter, a prenosi portal Gradnja.

Stanova ima i za osobe osetljivijeg socijalnog statusa.

U sklopu novog kompleksa izgrađeno je između ostalog 300 pametnih stanova, 150 podsticajnih privatnih stanova, velik broj gradskih stanova za osobe osetljivijeg socijalnog statusa, različiti oblici stambenih zajednica kao i dečiji vrt.

Foto: freedigitalphotos.net/fotolismthai
Izvor: B92.net/Biz