Tržište nekretnina u Srbiji očekuje još veće cene, ali ne na svim lokacijama

27.12.2021. 10:45
Autor:

U 2019. godini rast cena nekretnina nije prelazio 10 odsto da bi početkom pandemijske 2020. godine retko gde skok bio manji od 10 procenata

Rast cena kvadrata nastavio se i u 2021. godini, ali nešto slabijeg intenziteta, dok se u 2022. godini očekuje dalje poskupljenje kuća i stanova, pokazuje analiza tržišta nekretnina u Srbiji koju je sproveo tim jednog portala specijalizovanog za nekretnine.

U izveštaju koji prikazuje aktuelne cene nekretnina u 2021. godini u odnosu na cene krajem 2020. istaknuto je da, ako se ništa značajno ne desi u pogledu inflacije, rast cena bi sledeće godine mogao da bude oko 10 odsto, s tim da se poskupljenje očekuje na lokacijama koje su prethodnih godina zabeležile manji rast.

"Cene nekretnina nastavile su da rastu i ove godine, međutim, došlo je do usporavanja tog rasta, pogotovo u većim gradovima. Kada je u pitanju izdavanje nekretnina, u 2021. godini je zabeležen izuzetan rast cena koji na pojedinim lokacijama prelazi 20 odsto. Retko gde je došlo do pada cena izdavanja“, izjavio je za Biznis.rs Igor Manjenčić.

Analiza tržišta nekretnina pokazuje da bi u 2022. godini moglo da dođe do porasta udela kreditnih kupaca u odnosu na gotovinske, što, kako se napominje, može da produži visoku tražnju za nekretninama i da utiče na nastavak trenda rasta cena.

"U poslednjih godinu dana došlo je do značajnog povećanja cena nekretnina na lokacijama koje do sada nisu bile toliko atraktivne. Novogradnja na tim lokacijama podigla je i cenu izdavanja, gde su troškovi života u centrima gradova pogurali potražnju i na alternativnim lokacijama. Kada je Beograd u pitanju, primetno je izmeštanje centra dešavanja iz centra grada u Beograd na vodi, čija će cena (pogotovo izdavanja) rasti kako se izgradnja celog naselja bude privodila kraju. Očekuje se porast cena nekretnina i u delovima grada koji su dobro povezani sa Beogradom na vodi, pogotovo južno od njega i na Novom Beogradu", objasnio je sagovornik portala.

Naime, kako se navodi u izveštaju, Beograd pokazuje znake "hlađenja“ posle rasta od 16,72 odsto u 2020. godini i pitanje je da li će u narednoj godini preći 10 procenata, jer postoje lokacije čija cena jednostavno ne može više da raste.

Foto: fantasista/freedigitalphotos.net
Izvor: B92.net